Afspraak maken
Afspraak

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meestgestelde vragen duidelijk voor je op een rijtje gezet. Zo ben je altijd goed op de hoogte voor dat je een afspraak maakt.

Op welk moment kan ik het beste testen?

Indien je met het virus in aanraking bent geweest, is er een incubatietijd van enkele dagen. De incubatietijd is de tijd tussen het moment van besmetting en de ziekte. Bij klachten kun je je direct testen. Indien je vermoedt dat je besmet bent en je hebt (nog) geen klachten, kan het zinvol zijn enkele dagen te wachten met testen. De vuistregel hierbij is 5 dagen na mogelijke besmetting. Mocht u zich eerder willen testen dan kan dat uiteraard. Echter bij een negatieve test kan het dan zinvol zijn om u een aantal dagen later nogmaals te testen.

Wat is het verschil tussen deze test en een vingerpriktest

Deze test onderzoekt of je op dit moment Corona hebt en besmettelijk bent. Een vingerpriktest meet of je antistoffen hebt en of je immuniteit opbouwt. Dit zegt minder over je besmettelijkheid op dit moment.

Geeft deze test 100% zekerheid?

Nee, geen enkele test geeft op dit moment 100% zekerheid. Onze testen zijn geschikt getest door academische ziekenhuizen in Nederland en geven een hoge zekerheid, met name als u klachten hebt. Indien u geen klachten heeft wordt de sensitiviteit van de test iets lager. Het is van belang dat u, indien u (nog) geen klachten heeft enige dagen wacht met het laten uitvoeren van de test. Het is dan wel van belang dat u de richtlijnen van het RIVM goed opvolgt.

Wat als ik positief ben getest?

Als je positief bent getest bent en geen klachten hebt, moet je 7 dagen in quarantaine blijven. Heb je klachten, blijf dan 7 dagen na het ontstaan van de klachten thuis en wacht tot 24 uur na het verdwijnen van je klachten. Ook dien je de mensen te informeren waar je langer dan 15 minuten op een afstand van minder dan 1,5 meter bent geweest. Hou je klachten in de gaten en als deze erg worden is het verstandig om met een huisarts contact op te nemen.

Geven jullie een reisdocument af?

Wij geven helaas geen reisdocument af. Mocht je een reisdocument nodig hebben, dan is het verstandig om contact op te nemen met de Travel Health Clinic. Zij kunnen een reisdocument voor je aanmaken.

Is deze test een vervanger van de GGD test?

Alhoewel deze test zeer nauwkeurig is en het RIVM heeft aangegeven deze sneltesten op zeer korte termijn te gaan gebruiken, is deze test nog géén vervanger van de PCR test die na 24-48 uur de uitslag geeft. We verwachten dat hier in de komende 1-2 maanden verandering in gaat komen, aangezien Minister Hugo de Jonge aan heeft gegeven dat hij deze testen per november in wil gaan zetten.

Sensitiviteit en specificiteit

Deze test is door academische centra onderzochten gevalideerd in opdracht van het RIVM. De test heeft een diagnostische gevoeligheid (sensitiviteit) van 96,52% en een diagnostische specificiteit van 99,68% bij mensen met klachten. Dat betekent dat de test in 96,52 van de 100 gevallen de Corona herkent en dat wanneer de test positief is, je vrijwel zeker Corona hebt. Indien er geen klachten zijn, daalt de gevoeligheid van de test iets. In het geval van een verdenking op een besmetting is het verstandig om sowieso een aantal dagen te wachten, voordat de test gedaan wordt, zodat de virusload iets toeneemt.

Door wie wordt de test uitgevoerd?

De test wordt uitgevoerd door een bekwame en bevoegde zorgprofessional onder toezicht van een BIG geregistreerde verpleegkundige en arts.

Testen jullie ook op locatie?

Bij een minimum aantal deelnemers van 75 personen testen wij ook op locatie. Bij een vermoeden van een eventuele besmetting, adviseren wij om naar de Corona testlocatie te komen. Deze is veilig en hier is het besmettingsgevaar het kleinst.

Iemand is besmet op mijn werk, wat doe ik dan?

Het beste is om iedereen die in contact geweest is met deze persoon thuis te laten werken en die zo snel mogelijk te testen (aantal dagen na mogelijke besmetting of bij het ontstaan van Corona gerelateerde klachten). Mocht blijken dat meerdere mensen besmet zijn, laat dan de teams testen, zodat iedereen bij een negatieve uitslag weer aan het werk kan. Natuurlijk met inachtneming van de regels (1,5 meter, handen wassen, niezen in de elleboog en niet meer dan 3 mensen in een ruimte).

Krijg ik de uitslag op papier?

U ontvangt van ons na de test de testuitslag digitaal binnen 1 uur. Let wel dit is geen officieel reisdocument.

Kan ik een COVID besmetting oplopen bij de test?

Wij nemen voor de test hoge kwaliteitseis-en zorgvuldigheidseisen in acht en zorgen voor zoveel mogelijk veiligheidsmaatregelen. Uitsluiting van alle risico’s is echter onmogelijk.